hilseilevä maali

Kolme hälyttävää merkkiä, joista tunnistat talosi maalaustarpeen

Talon ulkoverhouksen kunto on keskeinen tekijä rakennuksen yleisilmeessä ja suojauksessa. Kunnollinen maalaus ei ainoastaan kohenna rakennuksen ulkonäköä, vaan suojaa sitä myös sääolosuhteiden aiheuttamilta vaurioilta. Tässä blogikirjoituksessa keskitymme kolmeen merkkiin, jotka osoittavat, milloin on aika maalata talo uudelleen.

 

1. Maalin hilseily ja halkeilu

Maalin hilseily ja halkeilu ovat selviä merkkejä siitä, että maalikerros on menettänyt suojaavan kykynsä. Tämä ilmiö voi johtua useista tekijöistä, kuten maalin iästä, laadusta tai ulkoisista olosuhteista, kuten kosteudesta ja lämpötilan vaihteluista. Hilseily ja halkeilu eivät ole ainoastaan visuaalisesti epämiellyttäviä, vaan ne myös paljastavat paljaan puun kosteudelle. Tämä johtaa ennen pitkään ulkoverhouksen lahoamiseen ja mahdollisesti myös vakavempiin rakenteellisiin vaurioihin. Lopputulemana pitkällä aikavälillä on yleensä maalausta työläämmät ja kalliimmat kunnostusoperaatiot.

2. Homepilkut

Homepilkut ulkoseinissä ovat hälyttävä merkki siitä, että maalipinta ei enää tarjoa riittävää suojaa. Homeen esiintyminen voi olla merkki huonosta ilmanvaihdosta, kosteuden kertymisestä tai riittämättömästä maalauksesta. Homepilkut eivät ainoastaan vahingoita talon ulkoasua, vaan ne voivat myös aiheuttaa terveysriskejä asukkaille ja heikentää rakenteiden kestävyyttä. Oikeat homepesuaineet eivät pelkästään poista hometta, vaan tarjoavat myös pidempiaikaisemman suojan homeelta. Homekäsittely pelkästään riittää harvoin, jonka vuoksi asianmukainen maalikerroksen uusiminen on myös lähtökohtaisesti tarpeellista.


3. Väri on haalistunut huomattavasti auringossa

Maalin huomattava haalistuminen auringonvalossa on selvä merkki siitä, että ulkoverhouksen maalipinta alkaa olla elinkaarensa päässä. UV-säteilyn pitkäaikainen altistus voi heikentää maalin väriä ja suojaominaisuuksia, mikä tekee rakennuksesta vähemmän houkuttelevan ja altistaa seinät vahingoille. Auringon haalistama maali ei enää kykene suojaamaan rakennusta tehokkaasti, mikä voi johtaa kosteuden tunkeutumiseen ja lämpöhäviöihin. Tässä tilanteessa maalipinnan uusiminen ei ainoastaan paranna talon ulkonäköä, vaan myös palauttaa sen suojauksen alkuperäiselle tasolle.

 

Bonuskappale: Milloin muulloin kannattaa harkita maalausta?

Vaikka edellä mainitut kolme merkkiä ovat selkeimpiä osoituksia maalaustarpeesta, on olemassa muitakin tilanteita, joissa talon maalaus kannattaa ottaa vakavasti harkintaan:

  • Olet myymässä taloa: Hyväkuntoinen ja esteettisesti miellyttävä ulkomaalaus lisää kiinteistön markkina-arvoa ja houkuttelevuutta.
  • Väri ei miellytä: Jos talosi väri ei enää miellytä sinua, on uudelleenmaalaus tehokas tapa päivittää sen ilmettä.
  • Edellisestä maalauskerrasta on kulunut yli 10 vuotta: Nyrkkisääntönä on, että viimeistään noin 10 vuoden kohdalla talosi alkaa kaipaamaan uutta maalipintaa säilyttääkseen rakennuksen hyvässä kunnossa.
  • Talo sijaitsee alueella, jossa on paljon ilmansaasteita: Ilmansaasteet voivat nopeuttaa maalin kulumista ja homepilkkujen esiintyvyyttä. 

 

Lopuksi

Kun huomaat talossasi yhden tai useamman edellä mainituista merkeistä, on aika harkita uudelleenmaalausta. Jos olet epävarma siitä, täyttyykö tarvittavat tunnusmerkit, niin me olemme täällä auttaaksemme sinua. Tarjoamme maksuttomia kartoituskäyntejä, joissa arvioimme talosi maalaustarpeen ammattitaidolla. Kartoituskäynnin yhteydessä saat meiltä kiinteähintaisen tarjouksen, joka perustuu talosi todelliseen kuntoon ja tarpeisiin. Tämä tarjoaa sinulle sekä mielenrauhaa että varmuuden siitä, että teet oikean päätöksen talosi hyvinvoinnin kannalta. Ota siis rohkeasti yhteyttä ja sovi kartoituskäynti – se ei maksa sinulle mitään, mutta voi säästää paljon tulevaisuudessa.

Takaisin blogiin